You are not logged in.

Stekel

Intermediate

  • "Stekel" started this thread

Posts: 197

Date of registration: Mar 24th 2015

Location: Roodepoort

Car: 2010 Fortuner 4x4 3.0D4D

Level: 30 [?]

Experience: 251,757

Next Level: 300,073

  • Send private message

1

Tuesday, April 3rd 2018, 1:09pm

Exhaust splatter

Hi Guys

I noticed this weekend some oil /soot splatter on my caravan on the exhaust side when towing with my vehicle. This happened as soon as I started the car. Its not a lot, but still worrying. I cleaned the splatter and did not notice it again on the caravan. This morning I hooked my trailer and the same story again, so it seems to spit out some oil/soot on a cold start. The vehicle does have a freeflow and has about 240K on the clock.

Should I worry about this?

Breekbeen

Intermediate

Posts: 406

Date of registration: Jul 6th 2015

Location: Paarl

Occupation: Farm manager

Car: '10 Fortuner 3.0 d4d 4x4

Level: 33 [?]

Experience: 476,508

Next Level: 555,345

  • Send private message

2

Tuesday, April 3rd 2018, 6:56pm

Is it not condensation?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
2010 3.0 D4D 4x4
OME, ARB bullbar, SNORKEL, T-Max Winch, African Outback Roof rack,
KC Hilights, Dastec Unichip

Stekel

Intermediate

  • "Stekel" started this thread

Posts: 197

Date of registration: Mar 24th 2015

Location: Roodepoort

Car: 2010 Fortuner 4x4 3.0D4D

Level: 30 [?]

Experience: 251,757

Next Level: 300,073

  • Send private message

3

Wednesday, April 4th 2018, 9:18am

I read on some of the other forums that this is common as the condensation mixes with the soot. This will only happen on startup. I have never noticed this before. I will keep an eye open for smoke and oil levels. If there is no smoke and oil level does not drop then there is no issue...i think

Similar threads

Rate this thread